martes, 7 de noviembre de 2023

Músic Luis Esteve Larraga (1878-1943)


Certificado de defunción de Luis Esteve Larraga

Luis Esteve Larraga va ser un destacat músic i director de bandes de música a la ciutat d'Alzira a principis del segle XX. Sabem, per la premsa de l'època que va destacar per dos talents principals: el cant, perquè era baríton, i el piano. A més va demostrar durant la seua vida la capacitat per a dirigir agrupacions molt variades de músics de vent i percussió, i també cors de cantors, tots homes a causa de les limitacions en aquest temps per a l'educació musical de les dones.

Podem situar el seu naixement l’any 1878 en la ciutat de València, d'on eren originaris els seus pares, i al 1880 el del seu germà Manuel. Eren fills del matrimoni format per Luis Esteve i Manuela Larraga. Dels seus pares i del seu germà poc sabem. Manuel Esteve Larraga apareix en el llistat d'aspirants a oposicions del Cos d'Agents de Vigilància, publicada per la sotssecretaria del Ministeri de la Governació espanyol (La Gazeta de Madrid, 18-11-1910). Aquesta dada quedaria corroborada per una altra també concordant: Manuel Esteve Larraga figura en la relació d'alumnes admesos de l'Acadèmia Militar de València, després d'haver superat els exàmens d'ingrés al rang de sergent, en l'estiu de 1899 (La Gazeta, 06-07-1899).

Tot i que sols podem conjeturar davant les fonts consultades, creguem que va quedar orfe prompte, a la seua joventut. No sabem com es va iniciar al món de la música ni quan va tocar el piano per primera vegada. Potser ho fera com a alumne del Conservatori de Música i Declamació de València, entitat fundada en febrer de 1879 i que era quasi tan jove com el nostre músic, tot i que no va assolir el grau de centre educatiu oficialment reconegut fins abril de 1911, quan Luis Esteve Larraga ja tenia 33 anys i fama sobradament reconeguda. D'altra banda, no sabem si va tindre relació acadèmica o laboral amb l'Institut Musical (fundat el 1898) de la Societat Coral el Micalet, al seu torn fundada en 1893, i que funcionava com un conservatori amb educació musical en solfeig, piano i cant en la ciutat de València.

Sala d'Actes del Conservatori de Música de València, 1921 (Rafael Solaz)
Sala d'Actes del Conservatori de Música de València, 1921 (Rafael Solaz)

El que sembla clar és que era originari de la ciutat de València i en Alzira, molt possiblement, hi vivia un oncle o tia, que es va fer càrrec d'ell. A tots els censos de població de l'Ajuntament d'Alzira entre 1900 i 1920 trobem el seu nom amb la indicació de que residia en Alzira des de 1901, quan tenia 23 anys, com a nebot d'un resident a la nostra ciutat, no sabem si per part de pare o mare. També es clar que ja al 1904, amb 26 anys complits, s'havia casat amb Milagro Estruch Suarep, que si era alzirenya i amb qui va tindre una filla aquest any.

Alzira, amb gran tradició musical des de temps immemorials, comptava amb nombrosos músics aficionats que participaven en pasdobles i serenates. Es tractava d'una música popular i festiva, instrumentada amb la percussió i el vent. Són instruments pràcticament idèntics als quals hui veiem en les bandes municipals: clarinet, saxofon, trompa, trombó, dolçaina i tabalet.

La primera dada biogràfica de Luis Esteve Larraga el tenim en el Cens d'habitants del municipi d'Alzira de l'any 1905. Així consta Luis Esteve Larraga, de 27 anys, casat amb Milagro Estruch Suarep, de 24 anys, i pares de la xiqueta -la seua única filla-, Milagro Esteve Estruch, d'un any d'edat. Era de professió "pianista" i tenia el seu domicili a la Plaça del Carbó, número 1.

Padró de 1906 de l'Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)
Padró de 1906 de l'Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)

Padrón de 1905 del Ayuntamiento de Alzira (Familysearch.orf)
Padró de 1905 de l'Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)

"Pianista", detall de la professió de Luis Esteve Larraga, Padró de 1905 de l'Ajuntament d'Alzira (Familysearch.orf)
"Pianista", detall de la professió de Luis Esteve Larraga, Padró de 1905 de l'Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)

Al padró de 1906 trobem que el músic vivia en el carrer Santa Catalina, número 29, segon pis, amb la seua dona i la seua filla i també amb una criada, Carmen López Almiñana, de 18 anys, soltera i natural de La Font de la Figuera. Potser és un indicatiu d'una bona posició económica el fet de mantenir, donat la joventut del matrimoni, una domèstica interna com a cuidadora de la filla. Com vorem ara faena no li faltava al músic Luis Esteve Larraga.

Padró de 1906 de l'Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)
Padró de 1906 de l'Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)

Els seus integrants eren professionals de diferents oficis, aficionats a la música, i alguns professors de música. En aquesta època ja tenim les primeres notícies de Luis Esteve Larraga. Era el 3 de juliol de 1906 i acabava el curs en el Col·legi de les Mares Escolàpies d'Alzira, on estudiaven les joves “de la buena sociedad alcireña, cuyas familias más distinguidas mandan a sus hijas, en la seguridad de que han de recibir una educación esmerada", com va publicar aquell dia Las Provincias. Es van celebrar aquell dia dues funcions vespertines de música per a les famílies de les alumnes. Diverses peces de cant, totes religioses, i una peça de piano a quatre mans, van ser a càrrec del "inteligente profesor de piano don Luis Esteve, que una vez más nos demostró sus aptitudes como maestro director y concertador". Existeix la possibilitat que Luis Esteve treballara en aquestos anys com a docent del centre educatiu.

Alzira cap a 1910

Al mateix temps, i només dues setmanes després, no obstant això, Luis Esteve apareix dirigint a un cor de “ochenta obreros trabajadores del campo”, integrants del Orfeón Unión Republicana de Alcira, que van cantar per primera vegada davant els seus veïns, amics i familiars en la Plaça Castelar [actual Plaça Major] d'Alzira, el 14 de juliol de 1906, per a commemorar la presa de la Bastilla a París en 1789, festa destacada per als republicans de la nostra ciutat en aquells anys. Aquest Orfeón Unión Republicana de Alcira acabava de nàixer deu dies abans, establint els seus primers estatuts el 4 de juliol del mateix any Oriola Velló (2009:103).

El diari republicà El Pueblo (12-07-1906) va publicar, referint-se a Luis Esteve: "a la perseverancia de este joven músico, aventajado discípulo del maestro Salvador Giner [Vidal (Valencia, 1832-1911)], debe el partido republicano y Alcira el poder congratularse de instituir en esta ciudad un orfeón que instruye y dignifica, ennoblece y eleva los sentimientos del obrero, arrancándole al mismo tiempo de la taberna y el juego, en donde se embrutece". Aquesta iniciativa va eixir endavant gràcies a "costosos sacrificios, venciendo no pocas dificultades gran acopio de energía tanto por los orfeonistas como por su inteligente director", Luis Esteve.

Capçalera del diari republicà El Pueblo (1894-1939) dissenyada per Joaquín Sorolla Bastida (1863-1923)
Capçalera del diari republicà El Pueblo (1894-1939) dissenyada per Joaquín Sorolla Bastida (1863-1923)

Sabem més sobre aquest orfeó per la crònica que dies després va publicar El Pueblo (19-07-1906): "Inicióse el concierto a los acordes de La Marsellesa, ejecutada por las ochenta voces corales que en la actualidad constituyen el orfeón, siendo saludado el himno republicano desde el primer instante por miles de entusiastas y calurosos vivas y aplausos". S’interpretaren altres peces: Los francotiradores, La fiesta de los marineros, Cantos del mar, i una composició de Luis Esteve titulada La Verema. En acabar el concert la banda de música es va traslladar a la casa de l'alcalde Camilo Dolz Martí de Veses (republicà) per a obsequiar-li amb una serenata en agraïment a l'estendard tricolor republicà que aquest els havia costejat.

El periòdic republicà dedica aquestes paraules finals al músic: "Para finalizar, el mayor premio, el triunfo más grande corresponde al director del orfeón don Luis Esteve. Sin su imponderable trabajo, sin su férrea voluntad, sin su inteligente dirección, todo hubiese fracasado".

Anunci taurí en Valencia, 1911, amb menció a la banda de música municipal de València
Anunci taurí en Valencia, 1911, amb menció a la banda de música municipal de València

Mesos després, al gener de 1907, Luis Esteve segueix al capdavant de l'orfeó republicà d'Alzira. El Pueblo (20-01-1907) va relatar la visita que la “joven banda municipal alcireña” va realitzar a la veïna localitat d'Algemesí, on en unió amb la banda que allí dirigia Carlos Castañer, van amenitzar diversos actes i celebracions impulsats allí pel Casino d'Unió Republicana d'Algemesí. Els van acompanyar els regidors republicans d'Alzira José Garrido, Serra, Garrigues i Agulló. "Se puso en marcha la comitiva a los acordes de los bonitos pasodobles que tocó la citada banda hasta llegar a la plaza Mayor, precedidos por el magnífico estandarte de seda con bordados de oro que dicha sociedad coral posee, formando un buen golpe de vista y aumentando el esplendor los colores republicanos que los orfeonistas ostentaban en sus gorras". Es va interpretar La Marsellesa, "que se cantó a petición del numeroso público que asistió al acto, a cuyo final estalló un aplauso entusiasta que duró un grande rato, así como al terminar el idilio catalán Arre Moreu, cantado con la afinación más exquisita".

Membres de la Societat Coral El Micalet, ca. 1895
Membres de la Societat Coral el Micaletca. 1895

Aquest Orfeón Unión Republicana de Alcira viuria encara majors èxits. El Pueblo (26-09-1908) informava que "mañana saldrá la sociedad el Micalet para Alcira, donde dará un concierto en unión del orfeón El Júcar, de aquella localidad, que tan acertadamente dirige el joven maestro don Luis Esteve. En el concierto tomará parte la banda de música de aquella ciudad. Los beneficios que de esta función se adquieran están destinados a sufragar en parte el viaje a Zaragoza de ambas sociedades el próximo octubre. Las entradas se hallan agotadas". Aquest recital va tindre lloc en el teatre Giner i les peces triades per Luis Esteve van ser “la popular zarzuela Marina, en la que el desempeño de la parte de Roque correrá a cargo del director de El Júcar, el celebrado barítono don Luis Esteve".

Segons aquesta font Luis Esteve havia rebatejat a l'orfeó republicà, en 1908, amb el nom de El Júcar. També Oriola Velló (2009:103) assenyala que la Sociedad Coral El Júcar havia establit els seus estatuts fundacionals el 10 de març de 1908. Pot ser que la projecció d'aquesta banda més enllà de la nostra localitat fera pensar al músic en la necessitat de dotar-li d'un nom representatiu dels seus orígens, i certament El Júcar aporta més informació que Orfeón Unión Republicana de Alcira

Cap esmentar que en Carcaixent, uns anys abans, havia existit un altre Orfeón El Júcar, tot i que no sembla existir relació entre ambdues entitats. Tanmateix també va existir en Alzira una primera banda amb el nom El Pentagrama, al 1886, segons va publicar Las Provincias (30-7-1886).

Las Provincias, 18 de febrer de 1897
Las Provincias, 18 de febrer de 1897

Parlem d'uns anys de gran activitat musical a la província de València, de nombroses inciciatives i voluntats personals que treien endavant tot tipus d'iniciatives. La Banda Municipal de la ciutat de Valencia s'havia creat en 1903, a iniciativa del regidor de l'Ajuntament de València, periodista i crític d'art, Vicente Ávalos Ruiz i de la màxima autoritat musical de l'època, Salvador Giner Vidal. No totes es mantenien en el temps, doncs les ajudes públiques eren inexistents per als músics i s'havia de comptar únicament amb la iniciativa privada. Oriola Velló (2009) esmenta: "Entre 1887 y 1936 se darán de alta 8.879 sociedades en la provincia de Valencia, de ellas 337 tendrán algún tipo de vinculación musical (bandas de música, rondallas, orfeones, sociedades de profesores de orquesta, estatutos del conservatorio...)".

En qualsevol cas, el prestigi social de l'orfeó republicà de Luis Esteve, que tot just havia complit trenta anys, es va fer notar a Saragossa i Barcelona durant l'any 1908. Després de completar la gira musical a Saragossa, ja en els últims dies d'octubre, segons El Pueblo (01-11-1908) l'orfeó republicà de Luis Esteve va actuar a Barcelona: "Anoche la Sociedad Coral El Júcar, de Alcira, que [desde] hace unos días se hallaba en esta ciudad, dió una serenata al Ayuntamiento, cantando con mucha afinación y ajuste "Los pescadores", de Clavé, "Ecos del Turia" y "La fiesta del pueblo", del conocido compositor valenciano [Salvador] Giner [Vidal], y "Arre Moreu", de [Josep Maria] Ventura [i Casas (1817-1875)]. Las dos piezas originales del señor Giner tuvieron que repetirse ante los aplausos del numeroso público que en la Plaza de la Constitución había. Los individuos del coro con su maestro, don Luis Esteve, subieron después al despacho del alcalde, quien les dió la bienvenida en nombre de Barcelona, elogiando el buen acierto con que habían cantado las diferentes piezas".

Asociación Obrera de Conciertos de Pau Casals, Barcelona, ca. 1925
Asociación Obrera de Conciertos de Pau Casals, Barcelona, ca. 1925, molt habituals a començaments del segle XX.

Acabant la dècada de 1900, Luis Esteve havia consolidat la seua solidesa musical i capacitat de lideratge al capdavant de El Júcar. A Alzira La Sucro complia huit anys, La Lira Alcireña es trobava desapareguda, i es plantejava la fundació d'una competidora per a la Sucro. Aquesta nova agrupació es va dir El Pentagrama, i va ser impulsada pel músic José Moreno a partir dels antics integrants de la Lira Alcireña.

El cens de 1911 mostra que Luis Esteve, "maestro de música", i una data molt destacable. Estava vivint en Alzira des de feia 10 anys, amb cèdula d'identitat emesa en València. Com abans hem esmentat, havia arribat a Alzira al 1901, als 23 anys.

Padró de 1911, Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)
Padró de 1911, Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)

Aquest context d'un cert enfrontament no degué entusiasmar a Luis Esteve, qui va donar per conclosa la seua activitat a Alzira. La premsa valenciana de l'època ho situa en altres parts, així, La Correspondència de València (04-01-1911) ens informa que va oferir un recital de piano en el saló del Cercle Independent de Cullera, amb motiu de les celebracions d'Any Nou. Després el seu rastre es trasllada a València. El Pueblo (31-08-1911) indica que Luis Esteve va assumir la direcció del cor de l'orfeó valencià el Micalet: "Se pone en conocimiento de los socios coristas que terminadas las vacaciones de la masa coral darán principio los ensayos mañana, primero de septiembre, bajo la dirección del nuevo director don Luis Esteve". Aquest mateix any, en septembre, moria el músic valencià Salvador Giner Vidal. 

Actuación de la sociedad coral Micalet en la Plaza de Toros de Valencia, ca. 1920. (Rafael Solaz)
Actuació de la Societat Coral el Micalet a la Plaça de Bous de Valencia, ca. 1920. (Rafael Solaz)

La Societat Coral Valenciana el Micalet és una entitat musical fundada en 1893 de caràcter privat i utilitat pública. Va iniciar la seua activitat per l'impuls del compositor valencià nascut en el barri del Carmen, Salvador Giner Vidal (1832-1911), qui va ser el seu primer director. No sols focalitzava l'ensenyament en la pràctica del cant coral, sinó que va quedar estructurat sobre la base de tres seccions principals: teatre, rondalla i orfeó. Las Provincias (18-04-1929) va publicar un article signat pel crític musical Eduardo López-Chavarri Marcoen on es lamenta de la falta de suports a l'orfeó Micalet: "coros magníficos tienen todos los países […]. Apenas si en Italia y Francia es donde menos se cultiva el género. En España, Cataluña y el Norte tienen instituciones corales que han sido aclamadas por Europa. […] Y sin embargo los coros de estudiantes, los coros de obreros, los de aficionados, en la mayoría de los países cultos forman la base de la afición musical. Por el coro reviven mejor los cantos populares y se hermanan los corazones que cantan juntos".

Era una nova etapa. Luis Esteve havia posat punt final a les seues funcions a Alzira, tal vegada per les millors perspectives que li oferia l'orfeó de la capital valenciana. Els assajos d'aquesta agrupació van culminar, per Setmana Santa de 1912, amb nombrosos espectacles de música religiosa. Així, Las Provincias (10-04-1912) refereix la celebració de les festes de Sant Vicent Màrtir a la ciutat de València i concretament, el programa d'actes religiosos per a aquell dia a l'Església dels Sants Joans, de la Plaça del Mercat, al costat de la Llotja: 

Esglèsia dels Sants Joans, València, ca. 1910, (Rafael Solaz)
Esglèsia dels Sants Joans, València, ca. 1910, (Rafael Solaz)

"A las cinco de la mañana en la parroquial de los Santos Juanes, misa en la que una banda de música tocará la Marcha Real al alzar a Dios. Después, diana. A las siete, bendición de una hermosa bandera para actos solemnes, con plática [sermó] en valenciano y motetes. A las diez y media será la fiesta solemne. El orfeón el Micalet, con el instrumental necesario, interpretará la Misa de Gloria, coral homófona del maestro Giner. El orfeón cantará a voces solas el Benedictus, de la misa en la del mismo maestro, y el barítono don Luis Esteve, al Ofertorio, el motete Conserva me Domine, también de Salvador Giner. Predicará el sermón el doctor don Justo Martínez (...). El lunes continuarán las representaciones. De once a una, concierto por la citada banda. Por la noche, de nueve a doce, serenata".

Palau de Parcent, València, 1965, seu de l'orfeó El Micalet des de 1897 fins 1954 (Rafael Solaz)
Palau de Parcent, València, 1965, seu de la Societat Coral Valenciana el Micalet des de 1897 fins 1954 (Rafael Solaz)

Aquest mateix any La Correspondència de València (02-11-1912) recull la celebració d'una vetlada necrològica en memòria de Salvador Giner (1832-1911), que se celebraria l'endemà de les sis de la vesprada en el Paranimf de la Universitat. S'interpretarien fins a catorze composicions del músic, figurant entre elles "Romanza de la ópera Morel, cantada por don Luis Esteve y acompañado por el profesor don Manuel Coronado".

Societat Coral Valenciana El Micalet, ca. 1905. (Rafael Solaz)
Membres de la Societat Coral el Micaletca. 1905. (Rafael Solaz)

Les consultes al padró municipal de 1913 indiquen que el matrimoni Esteve Estruch tenia una criada, de nom Aquitina López Esteve, de 20 anys d'edat i soltera, que vivia al mateix domicili. Creguem que pot ser una neboda per part de germana, tot i que en aquesta part la informació es inexistent. Potser no existira cap relació, tret de la casualitat, entre criada i músic. Uns anys després la criada ha desaparegut i no tornarem a trobar-la.

Padró de 1913, Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)
Padró de 1913, Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)

Al padró de 1914 Luis Esteve estava domiciliat al carrer Lonja, número 39, amb la seua dona i filla, i apareix registrat amb la profesió de "profesor de música en Alcira". Havia complit els trenta-cinc anys. Aquest document situa el naixement de la seua dona, Milagro Estruch Suarep, en 1875.

Padró de 1914, Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)
Padró de 1914, Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)

Iniciada ja la Primera Guerra Mundial (1914-1918) Luis Esteve continuava al capdavant del cor masculí el Micalet, a València. El 31 de gener de 1915 El Pueblo va deixar constància d'una de les composicions musicals del mateix Luis Esteve, titulada: "Albada": "En el festival que se celebrará en el Gran Cine Doré el día dos de febrero, a beneficio de los pobres, tomará parte el orfeón el Micalet, que interpretará las obras siguientes: Ecos del Turia, de don Salvador Giner, y Albada, de don Luis Esteve. En vista de los preparativos que hace la comisión organizadora es seguro que el público corresponderá como se merece".

Banda de música a la Plaça Major d'Alzira, ca. 1930
Banda de música a la actual Plaça Major d'Alzira, ca. 1930

Mentrestant, a Alzira, La Sucro i El Pentagrama coexistien encara que no de manera pacífica. Totes dues bandes mantenien un silenciós enfrontament, una guerra freda que les impulsava a competir per participar en el major nombre d'actes possible. Així per exemple, El Diari de València (24-03-1917) assenyala que El Pentagrama va amenitzar la visita de l'Arquebisbe de València en el seu pas per l'estació del tren cap a València, interpretant "Marcha de Infantes". A les Actes de les sessions municipals de l'Ajuntament d'Alzira podem trobar que a Luis Esteve i a la seua banda musical se li va pagar "veintiocho pesetas y sesenta y cinco céntimos por la asistencia de la banda de música El Pentagrama a la estación al paso por esta ciudad del señor Excmo. Arzobispo de Valencia".

Actes municipals, 02-04-1917 (Arxiu Municipal d'Alzira)
Actes municipals, 02-04-1917 (Arxiu Municipal d'Alzira)

En 1917, encara a València, Luis Esteve va participar en els actes de l'agrupació valencianista Lo Rat Penat. La correspondència de València (23-03-1917) informava a primera pàgina de la celebració en el si de la societat valenciana Lo Rat Penat, d'una vetlada literària en la qual es van llegir "variadas y muy amenas composiciones, que acreditaron no solo su inspiración sino también sus entosiasmo por el conreo de nuestra lengua". Poesies, dècimes, sonets, llibrets de falles, i declamacions de versos es van succeir durant aquella nit. El diari destaca que "en la parte musical sobresalió una expresiva y melodiosa romanza del maestro don Luis Esteve, letra del joven poeta don Vicente Llopis, titulada La cansó de l'aigua, y una inspirada composición para piano titulada "De la terra", original del joven profesor señor Andrés [no s'esmenta el seu cognom però poguera tractar-se del músic Andrés Estellés Barberá, actiu entre 1885-1945 a València], que fueron muy aplaudidas". Creiem que es tracta d'Andrés Estellés Barberá perquè s'ha constatat (Isusi Fagoaga (2011) que va ser amic de Luis Esteve, com així consta en dedicatòries signades en partitures que es conserven en el Real Col·legi-Seminari de Corpus Christi de València. En concret diu així: "Mayo de 1916. A mi amigo V. Estellés. En Alcira, Luis Esteve Larraga".

Durant esta època, tal vegada per la crisi econòmica de 1917 provocada a Espanya, en part, per l'augment del preu dels aliments i productes bàsics i la impossibilitat d'exportar a l'estranger els nostres productes, a causa de la guerra internacional, Luis Esteve va tornar a Alzira. Ho va fer per a assumir la direcció de la banda “El Pentagrama”, que comptava en eixe moment amb set anys d'existència.

Este fragment, pertanyent a l'obra "Geografia Mèdica d'Alzira" (pàg. 126), publicada a la fi de 1917 per l'estudiant alzireny Enrique Badenes Gallach, es localitza una descripció de l'escola de música que dirigia en aquell moment Luis Esteve, oferint un testimoni històric únic:

Geografía Médica de Alcira, pág. 126, 1917
Geografía Médica de Alcira, pàg. 126, 1917

En el arte musical cuenta Alcira con una entidad denominada “El Pentagrama”, con clases de solfeo, piano, canto, armonía, composición y toda clase de instrumentos de cuerda, madera y metal, con una banda y orquesta formada por alumnos nacidos de su seno. Los ingresos están limitados por las cuotas de unos cuantos socios protectores. El alumno no tiene que abonar nada por su matrícula. Solo se le exige ser socio de dicha entidad”. Advertim ací que res s'esmenta de La Sucro, donant a entendre esta font històrica que esta entitat havia perdut protagonisme en el temps. Continua Badenes Gallach: “Su director, don Luis Esteve, no percibe por sus trabajos retribución alguna y su abnegación, llevada al límite, tiene en estudiao en la actualidad la creación de un Monte Pío para los profesores músicos”.

Geografía Médica de Alcira, pág. 127, 1917
Geografía Médica de Alcira, pàg. 127, 1917

No hi ha constància històrica que el projecte de crear una "Monte Pío para los profesores músicos" es materialitzara a la fi. Les dificultats de la Primera Guerra Mundial i la inflació, segurament, ho van impedir. 

Les rivalitats entre músics alzirenys van afeblir a les dues entitats en els anys de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). En qualsevol cas van acabar en 1920, quan l'Ajuntament va reunificar La Sucro i El Pentagrama en una nova banda de caràcter municipal, a càrrec de Luis Esteve. Les denominacions en estos primers anys de la Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930), no obstant això, són una mica confuses i La Sucro o El Pentagrama són noms que continuen repetint-se en la premsa amb alguna imprecisió.

Així tenim el testimoni de Las Provincias (07-06-1923), que recull les celebracions en Alzira amb motiu de l'arribada del nou cura arxipreste de Santa Catalina, Manuel C. Martínez Ample, qui venia des de Xiva per a substituir a l'anterior rector, José Bono Sala, des del dia 3 de juny: "A las cuatro en punto organizóse un pasacalle por la banda de música de la localidad La Sucro, llamando de esta manera a todos los ciudadanos a que acudiesen a rendir pleitesia y homenaje a su nuevo pastor. Saliendo de la plaza de Santa Catalina [en realidad el nombre entonces era plaza de Alfonso XII, y hoy plaza de la Constitución], con nutridas representaciones de autoridades y asociaciones, dirigióse a la estación, encontrándose en la misma numerosa multitud de feligreses que ansiosos esperaban a su nuevo párroco". 

Estación de ferrocarril de Alzira, 1900
Estació de ferrocarril d'Alzira, 1900

Allí va arribar en el ferrocarril de les cinc de la vesprada el nou rector, sent rebut pel capità de la Guàrdia Civil Pedro Cortaide, el jutge municipal Rafael Presencia, el notari Ramón Simarro Ochoa i representants del clergat de municipis pròxims de la comarca, a més de representants del Sindicat Sant Bernardo, Caixa d'Estalvis i Societat Agrícola. La comitiva va tornar a l'església de Santa Catalina per a la cerimònia de presa de possessió.

El diari valencià Las Provincias informa que "al salir de la iglesia dirigióse la comitiva, precedida de la banda de música que dirige con gran acierto don Luis Esteve, a la casa abadía, siendo obsequiada con un espléndido lunch durante el cual se interpretaron selectas composiciones por la banda de la localidad. Hubo ricos dulces, tortadas con simbólicos emblemas, abundantes helados, buenos hábanos, esparciéndose desde los balcones de la casa abadía dineros y confites que, ávida, recogía la muchedumbre".

Al padró municipal de 1920 trobem que el matrimoni Esteve Estruch havia canviat novament de domicili, tornant ara al carrer Santa Catalina, número 29. Luis Esteve comptaba ja 45 anys i la seua dona, Milagro, 49. L'única filla, Milagro Esteve Estruch, havia complit els 15 anys. Trobem que el segon cognom del músic, Larraga, està erròniament escrit com "Garriaga".

Padró de 1920, Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)
Padró de 1920, Ajuntament d'Alzira (Familysearch.org)

El 7 de febrer de 1926 Las Provincias indicava que a més de promoure's les obres per a empedrar la carretera entre l'escorxador i l'estació del ferrocarril, d'onze a una del migdia se celebraria en la plaça Emilio Castelar [actual plaça Major] "un concierto por la banda municipal de Alcira, que dirige don Luis Esteve". Tenia aleshores 48 anys.

Plaza de la Reina, Valencia, 1920. Archivo Castells Sales
Plaça de la Reina, València, 1920 (Arxiu Castells Sales)

Luis Esteve va dimitir del seu càrrec com a professor de l'escola municipal de música d'Alzira en iniciar-se el curs escolar, segons va publicar Las Provincias el 4 d'octubre de 1927. El motiu assenyalat va ser "por cambio de vecindad". Tenim així el segon trasllat a València i la segona vegada que el músic va abandonar Alzira. 

És molt possible que, tot i que no tenim imatges personals de Luis Esteve Larraga, el compositor valencià apareix a aquesta fotografia datada de José Lázaro Bayarri, datada el 17 de maig de 1931 a les Torres de Serrans, València. És un homenatge a Pere Balaguer pels membres de la Societat Coral Valenciana el Micalet.

Torres de Serrans, València, maig de 1931 (Lázaro Bayarri)
Torres de Serrans, València, maig de 1931 (Lázaro Bayarri). Possiblement Luis Esteve Larraga, de 53 anys, està en aquest grup.

En 1929 i fins a 1936 se situa la seua activitat musical a València, com a "cantor seglar" del Real Col·legi-Seminari de Corpus Christi. Així ho testifiquen els arxius d'esta institució educativa analitzats per Isusi Fagoaga (2011), encara que no es tenen més detalls d'esta etapa.

Claustro del Colegio Corpus Christi, Valencia, 1895
Claustre del Col·legi Corpus Christi, Valencia, 1895

Arribada la Segona República, en 1931, Luis Esteve, juntament amb Eduardo Quilez Ferrer, va reprendre la direcció de la banda de música d'Alzira. L'arribada de la II República ho va trobar així a la nostra ciutat, lloc on va romandre fins a la Guerra Civil (1936-1939). Segons Alfonso Rovira en eixos anys la banda musical assajava en el número 46 del carrer Major Sant Agustí. Després es va traslladar a l'últim pis de l'edifici de l'Ajuntament d'Alzira, compartint instal·lacions amb l'Arxiu Municipal, on hui es localitzen les oficines de l'Àrea d'Urbanisme.

Ajuntament d'Alzira, 1963
Ajuntament d'Alzira, 1963

No s'han conservat les composicions musicals d'Esteve Larraga, encara que sí els noms d'algunes. Es desconeix quin rumb van prendre els últims anys de la seua vida, marcats per la postguerra i la depuració de càrrecs que en tots els àmbits, inclosa la cultura i la direcció de les bandes de música locals, va efectuar el franquisme

En finalitzar la Guerra Civil la banda de música municipal d'Alzira va ser dissolta, coincidint amb l'entrada a València de les tropes franquistes al març de 1939. Al juny d'aquell any molts alzirenys van sol·licitar a l'Ajuntament la creació d'una nova banda, que va ser formada finalment al juliol de 1940, sent ja dirigida pel carcaixentí Carlos Cosme Bergantiños. Luis Esteve no va tornar a ser públicament esmentat en cap periòdic. Als anys quaranta la banda municipal va passar a ser dirigida pe un músic afí al Frente de Juventudes dirigida per Matías Grau.

Poc temps després, a València, moria Luis Esteve Larraga, a l'edat de seixanta-cinc anys, a causa de complicacions del seu estat de salut derivades d'una miocarditis. Era el 25 de novembre de 1943. El funeral es va celebrar a la Parròquia de l'Àngel Custodi, en València, i no es publicaren necrològiques en la premsa d'aquells dies. Està enterrat en el Cementeri General de València, junt amb la seua dona i filla. La informació disponible de Luis Esteve és escassa i només pot completar-se amb unes poques fonts sovint imprecises. 

Arxiu del Cementeri General de València, 1943
Arxiu del Cementeri General de València, 1943

En el moment de la seua mort continuava casat amb Milagro Estruch Suarep, de 62 anys. La seua única filla, Milagro Esteve Estruch, tenia 42 anys. La seua vídua li va sobreviure fins a juliol de 1959, als 78 anys, i la seua filla va morir al desembre de 1999, als 95 anys, totes dues en València. Ja no tornaren a Alzira. El certificat de defunció de Luis Esteve Larraga ens indica que tenia el seu domicili a València, carrer de Salamanca número 45, i exercia encara en els seus últims anys com a professor de música.

Certificado de defunción de Luis Esteve Larraga
Certificat de defunció de Luis Esteve Larraga (1943)

Tres anys després de la seua mort la Societat Coral el Micalet va posar la primera pedra de l'actual seu, al carrer Guillem de Castro. Disposar d'un local propi era una meta llargament somiada pels músics que l'integraven i segurament també per Luis Esteve. L'edifici que hui coneguem seria inaugurat l'any 1954.

Lloc web de la Societat Coral El Micalet (2022)
Lloc web de la Societat Coral el Micalet (2022)

Luis Esteve Larraga va deixar una marca destacable en la història musical d'Alzira. Sense el seu impuls durant les primeres dècades del segle XX l'afició i professionalitat dels alzirenys per la música no hauria llanguit, però sí hauria estat òrfena d'un home entregat a ella, que va posar l'interés i obstinació necessaris per a mantindre viva part de la cultura valenciana.

Banda Municipal d'Alzira, 1945 (Alfonso Rovira)
Banda Municipal d'Alzira, 1945 (Alfonso Rovira)

Fonts bibliogràfiques:
Alba Pagán, Ester; Lairón Pla, Aureliano J. (2020). Història d'Alzira. Des de la Prehistòria fis a l'actualitat (Volumen 1). Universitat de València. ISBN 978-84-9133-291-6.
Alba Pagán, Ester; Lairón Pla, Aureliano J. (2020). Història d'Alzira. Geografía física y humana, arte y patrimonio cultural (Volumen 2). Universitat de València. ISBN 978-84-9133-291-6.
Certificado de defunción de Luis Esteve Larraga (28-11-1943), Registro Civil de Valencia.
Fotografías de: Rafael Solaz, Levante El Mercantil Valenciano, El Seis Doble, Alfonso Rovira.
Isusi Fagoaga, Rosa. (2011). El gremio musical en Valencia entre los siglos XIX y XX y el legado Enrique Domínguez Boví. Dedicatorias manuscritas a Vicente Estellés en el legado EDB (1800-1958). Cuadernos de Música Iberoamericana, vol. 22, julio-diciembre. ISSN: 1136-5536.
"España, Provincia de Valencia, registros municipales, 1611-1935." Database with images. FamilySearch. http://FamilySearch.org : 18 July 2022. Archivos municipales, Valencia (municipal archives, Valencia). https://www.familysearch.org/search/collection/2015367 (Consultado el 10-02-2023).
Manuscrito (mecanografiado) titulado "Geografia Médica de Alcira", del autor Enrique Badenes Gallach (Cuenca, 1890 - València, 1946). Esta obra puede consultarse en los archivos de la Biblioteca y Archivo de la Real Academia Nacional de Medicina de España. Disponible en: http://bibliotecavirtual.ranm.es/ranm/es/consulta/registro.cmd?id=93 (consultado en abril de 2021). La obra fue reeditada en 2017 por Aureliano Lairón y Carmel Ferragud, publicada por la Institución Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació (el Magnànim), entidad cultural de la Diputación de Valencia. ISBN: 978-84-7822-745-7.
Oriola Velló, Frederic. (2009). Los coros parroquiales y el motu proprio de Pío X: La diócesis de Valencia (1903-1936). Nassarre, 25. ISSN: 0213-7305.

martes, 18 de abril de 2023

La familia Ribera y la naranja en Alzira y Carcaixent

Familia Ribera y amigos en su huerto, Carcaixent, hacia 1905
Familia Ribera y amigos en su huerto, Carcaixent, hacia 1905

La familia Ribera impregnó con su apellido la historia de Carcaixent, y también la de Alzira, a principios del siglo XX. El empresario y exportador de la naranja, José Ribera Tarragó había nacido en Carcaixent hacia 1850, fruto del matrimonio entre José Ribera, natural de Cuatretonda (comarca de la Vall d'Albaida, provincia de Valencia), y doña Vicenta María Tarragó, de Carcagente. 

Huerto de la Familia Ribera, Carcaixent, hacia 1900
Huerto de la Familia Ribera, Carcaixent, hacia 1900

Hacia el año 1870 José Ribera Tarragó, como propietario de grandes huertos de naranjas en Carcaixent funda una empresa familiar de producción y exportación de naranjas a gran escala. Era muy consciente del valor del ferrocarril como vehículo para exportar la producción naranjera más allá de España -el ferrocarril llegó a Alzira en 1853 y a Carcaixent poco después, uniéndolas a Valencia y Madrid-.

Huerto Ribera, en Carcaixent, en 2020
Huerto Ribera, en Carcaixent, en 2020

José Ribera Tarragó fue quien ordenó la construcción en 1903 del Almacén Ribera, edificio que hoy forma parte del patrimonio histórico de Carcaixent. Se trata de un almacén de naranjas de estilo modernista, diseñado por el arquitecto natural también de Carcaixent, José Ríos Chinesta. Su hijo, José Ríos Cogollos, diseñaría más tarde, en 1912, el Almacén de La Cotonera, en Alzira, también modernista y de clara inspiración en la obra de su padre. Ambos edificios están situados a muy pocos metros de las respectivas estaciones de tren de cada localidad, lo que se debe a la extraordinaria importancia que tenía embarcar las cajas de la naranja en los vagones de ferrocarriles de mercancías con destino al puerto de Valencia, desde donde debían embarcarse rápidamente a Inglaterra y Francia, además de otros destinos europeos.


Almacén Ribera, en Carcaixent, del arquitecto Juan Ríos Chinesta, en 2020

Almacén de La Cotonera, en Alzira, del arquitecto José Ríos Cogollos, en 2020

El empresario carcagentino José Ribera Tarragó se casó con la alzireña Matilde García García. De este matrimonio nació José Ribera García, que se convertiría en alcalde de Carcaixent durante la época de la Restauración, unos años de marcada inestabilidad sobre todo en su etapa final, previa al golpe de estado del dictador y militar Miguel Primo de Rivera (1923-1930).

Interior del Almacén Ribera, Carcaixent, hacia 1900
Interior del Almacén Ribera, Carcaixent, hacia 1900

Jornaleros de la familia Ribera en Carcaixent, 1900
Jornaleros de la familia Ribera en Carcaixent, 1900

Jornaleros de la familia Ribera en Carcaixent, 1900
Jornaleros de la familia Ribera en Carcaixent, 1900

Un hermano de José Ribera Tarragó, Julián Ribera Tarragó, era un destacado historiador a principios del siglo XX. De él se conserva un interesantísimo testimonio escrito, con el título "Topografía de Alcira árabe", que describe el pasado histórico medieval de Alzira durante los siglos de ocupación musulmana previos a la Reconquista de 1238. Fue publicado en el número de septiembre de 1887 de El Archivo, revista de ciencias históricas, dirigida por el presbítero Roque Chabás y publicada en Denia.

"Topografía de Alcira árabe", de Julián Ribera Tarragó, 1887
"Topografía de Alcira árabe", de Julián Ribera Tarragó, 1887

Julián Ribera Tarragó nació en Carcaixent el 19 de febrero de 1858. Estudió Derecho en la Universitat de València y continuó sus estudios en Madrid, donde se doctoró en Filosofía y Letras. En 1882, fruto de su interés por la cultura árabe y su huella todavía visible en la sociedad, inició el proyecto "Bibliotheca Arábico-Hispana", que comenzó a editar fuentes árabes importantes para la reconstrucción de la Historia de España junto a Francisco Codera. Tras la publicación de varios diccionarios biográficos, su empresa se saldó con sólo diez de los cien volúmenes que habían proyectado.

En mayo de 1887, accedió a la Cátedra de Lengua Árabe de la Universidad de Zaragoza. Más tarde, en 1894, viajó a Marruecos para realizar investigaciones durante dos meses en la embajada española de Marrakech. También viajó a Madrid, desde donde participó en la revista "Cultura Española". En mayo de 1912 ingresó en la Real Academia Española con un discurso sobre "El Cancionero de Abencuzmán", y en junio de 1915 en la de la Historia, con otro parlamento dedicado a la "Épica andaluza romanceada". Julián Ribera Tarragó murió a los setenta y seis años, el 2 de mayo de 1934. Existe una estatua del arabista Ribera en Carcaixent, como vemos en la siguiente fotografía:

Estatua a Julián Ribera Tarragó, Carcaixent, 2020
Estatua a Julián Ribera Tarragó, Carcaixent, 2020

Otro hermano, Vicent Ribera Tarragó, era médico en Carcaixent en 1904.

Familia Ribera en 1905
Familia Ribera en 1905

José Ribera García nació el 27 de octubre de 1880 en Alzira. De esta fecha disponemos, gracias a la investigación realizada por el investigador carcagentino Bernardo Darás Mahíques, de la copia literal del certificado de bautismo (Libro de Bautismos del archivo de Santa Catalina de Alzira de 1880, folio 604): "En la Parroquial Yglesia de Santa Catalina de Alcira, provincia y diócesis de Valencia, día treinta y uno de octubre de mil ochocientos ochenta, Yo doctor don Vicente Ribera presbítero (de licentia Parochi) bautizé solemnemente á José, Vicente, Tadeo, Bernardo, que nació el veinte y siete de los corrientes á las nueve de la mañana, hijo legítimo de don José Ribera, natural y vecino de Carcagente, y de doña Matilde García, natural de ésta y vecina de Carcagente. Abuelos paternos: don José Ribera, de Cuatretonda, y doña Vicenta María Tarragó, de Carcagente. Maternos: don Bernardo García y doña Mariana García, vecinos de ésta. Padrinos, don José Ribera y doña Mariana García, á quienes advertí el parentesco espiritual y obligaciones. De que certifico.- Dr. Vicente Ribera. Ita est León Gadea == Es copia. Alcira día primero de febrero año mil novecientos ocho". 

Este texto se corresponde con el expediente matrimonial (núm. 29 de 1908) que se conserva en el Archivo Histórico de la Parroquia de la Asunción, en Carcaixent, con motivo del matrimonio de José Ribera García en esta fecha. 

El empresario y alcalde de Carcaixent (1916) José Ribera García, hacia 1920

José Ribera García se graduó en 1897 como estudiante de Bachillerato en el Colegio de San Pablo, en Valencia y continuó sus estudios, como era costumbre en la época para las familias acomodadas, en la Universidad de Valencia, donde terminó la carrera de Derecho en 1901. 

Instituto Luis Vives, Valencia, hacia 1920
Colegio de San Pablo, actual Instituto Luis Vives, Valencia, hacia 1920

Pronto continuó el negocio heredado de su padre, estableciendo una sociedad comercial para la exportación de la naranja a Francia con el empresario Louis Prieur, en París.

El 2 de mayo de 1908 contrajo matrimonio con Teresa Giner Albelda. De este matrimonio nacieron cuatro hijos, dos niños y dos niñas, todos en Carcaixent, donde residía esta familia:

José Ribera Giner, el primogénito, nació en 1909. Se casó con Pilar Otamendi.

Vicente Ribera Giner, el segundo, nació en 1911. Se casó con la alzireña Elisabet Peris Castany y falleció en Valencia en 1988.

Matilde Ribera Giner, la tercera hija, nació en 1912. Se casó con el empresario naranjero de Alzira, Ángel Arbona Talens en 1933, cuando ella contaba con 21 años y él con 27. Él falleció en 1988 y ella falleció en 2007.

María Teresa Ribera Giner (1914-2000) fue la última hija del matrimonio. Nació en Carcaixent en 1914 y se casó en 1940 con Alfredo Arbona Talens (1910-1957), hermano de su cuñado.

Huerto de la Familia Ribera, Carcaixent, hacia 1900
Huerto de la Familia Ribera, Carcaixent, hacia 1900

Según testimonio de Bernardo Darás Mahíques, José Ribera García estuvo durante muchos años al frente de cargos políticos del Ayuntamiento de Carcaixent, si bien su mandato como alcalde fue de solamente dos meses, entre el 15 de enero y el 16 de marzo de 1916. Este periodo se corresponde con la Primera Guerra Mundial (1914-1918) y en concreto, los duros años de la crisis de subsistencias, un elevado malestar social provocado por la inflación que desencadenaría poco después la famosa huelga obrera de agosto de 1917. Fueron por tanto tiempos muy complicados para un alcalde en Carcaixent, donde los precios elevadísimos de los transportes ferroviarios y marítimos, sumados a los problemas de seguridad que afrontaban los barcos mercantes en las aguas del Mediterráneo, dominadas por los submarinos alemanes de la Primera Guerra Mundial, hacían casi imposible el transporte de la naranja. Todo ello repercutía negativamente en las vidas de los carcagentinos y alzireños.

Huerto de la Familia Ribera, Carcaixent, hacia 1900
Huerto de la Familia Ribera, Carcaixent, hacia 1900

En la "Guía Teléfonos de Valencia y su provincia de 1932. Lista de abonados al teléfono", podemos encontrar el nombre y domicilio de José Ribera García, en la calle Sangre, de Carcaixent. Su profesión según esta guía telefónica era la comerciante y exportador de frutas.

Guía Teléfonos de Valencia y su provincia de 1932
José Ribera García en la Guía Teléfonos de Valencia y su provincia de 1932

La familia Ribera Tarragó era profundamente católica y representaba al Partido Conservador local en Carcaixent a principios del siglo XX. En 1922 José Ribera García ocupó el cargo de tesorero de la recién constituida Cofradía de la Mare de Déu de Aigües Vives. Esta vinculación con la Iglesia y sus ideas conservadoras lo situaron, al iniciarse la Guerra Civil (1936-1939), como blanco de la ira republicana. Solo tres meses después del estallido de la guerra fue apresado por los milicianos republicanos y trasladado en un camión, por la noche, al Pont de l'Estret, donde fue fusilado en la madrugada del 28 de octubre de 1936. El día anterior había cumplido los cincuenta y seis años de edad.

En esta imagen del año 2019 vemos el Pont de l'Estret, de la carretera CV-50 de Alzira a La Barraca de Aguas Vivas, donde fue asesinado José Ribera García en 2019

Carretera CV-50 de Alzira a La Barraca de Aguas Vivas, a la altura del Pont de l'Estret, en 2019
Carretera CV-50 de Alzira a La Barraca de Aguas Vivas, a la altura del Pont de l'Estret en 2019

En la actualidad la empresa que fundó José Ribera Tarragó en 1870 mantiene su actividad en Carcaixent, tras ciento cincuenta años de historia. En 1968 la marca Naranjas Ribera se transfirió a otro empresario, Rafael Vila Sellens que prosiguió con el negocio. Posteriormente los Ribera recuperaron su empresa, hasta la actualidad.

Página web de Naranjas Ribera, 2022
Página web de Naranjas Ribera, 2022


Fuentes: 

Testimonio escrito por Bernardo Darás Mahíques.

Página web de la empresa naranjera de Carcaixent "Naranjas Ribera": https://naranjasribera.com/quienes-somos/

Guía de Teléfonos de Valencia y su provincia de 1932. Lista de abonados al teléfono: Valencia (servicio automático), Castellón y provincias de Valencia y Castellón (servicio manual), de la Compañia Telefónica Nacional de España, conservada por la Universitat Autònoma de Barcelona. Disponible en: https://ddd.uab.cat/record/202554?ln=es